Wady lakiernicze (#2): skórka pomaranczowa

wada lakiernicza - skórka pomarańczowa

Skórka pomarańczowa jest kolejną popularną wadą lakierniczą z którą zapewne spotykają się mniej doświadczeni lakiernicy dość często.

 

 

 

 

Jedną z wielu przyczyn może być lakierowanie w zbyt wysokiej temperaturze, upały nie sprzyjają lakierowaniu. Zbyt duża lepkość lakieru jak i za szybki rozpuszczalnik też mogą się przyczynić do powstania skórki pomarańczowej.

Niewielką wadę możemy usunąć poprzez zastosowanie szlifowania i polerki. Większe powierzchnie należy przeszlifować i polakierować.

 

Definicja

  • Struktura powierzchni podobna do powierzchni pomarańczy.

Przyczyna

  • Zbyt duża lepkość lakieru.
  • Zastosowanie zbyt szybkiego rozcieńczalnika.
  • Nieprawidłowa wielkość dyszy.
  • Zbyt duża odległość pistoletu lakierniczego od powierzchni, zbyt mała ilość materiału.

Zapobieganie

  • Prawidłowo ustawić temperaturę w kabinie.
  • System lakierowania każdorazowo dostosować do danego przypadku i temperatury w kabinie.
  • Lepkość ustawić przy pomocy kubka Forda.
  • Sprawdzić odległość pistoletu lakiernicznego i ją utrzymać ( przestrzegać informacji producenta pistoletów lakierniczych).

Usuwanie

  • W przypadku małych powierzchni możliwe jest szlifowanie i polerowanie.
  • Przy większych powierzchniach zeszlifować i na nowo polakierować.

 

Możesz zostawić kmentarz, lub trackback prowadzący do Twojej strony.